søndag 28. oktober 2012

Pjona votter










Pjoning, bosnisk hekling, gobelinhekling, mosaikkhekling, sheperd's knitting, single crochet, smygmaskevirkning.......den her gamle teknikken har mange navn. Hvorfor akkurat pjoning ble det som kanskje er mest kjent, vet jeg ikke. Utrolig rart ord.

Jeg har i hvertfall gjenoppdaget pjoning, og brukt helga til å pjone meg et par sennepsgule votter. Kan du pjone? Vel, kan du hekle så kan du i hvertfall det. Det er den enkleste formen for hekling, der man kun stikker nålen gjennom en maske, og ikke i begge, som i hekling. Dessuten er det kun kjedemasker man bruker. Teknikken egner seg best til å lage votter, luer og sokker - siden man arbeider seg rundt og rundt. En avgjørende huskeregel er dessuten: ikke pjon for hardt! Pjona arbeid har nemlig ikke den samme elastikken som strikkede plagg har, og resultatet kan fort bli for smått og for trangt.

Det finnes mange gode forklaringer og lynkurs i pjoning på nett. Her er to tilfeldig valgte eksempler: et bildekurs og en video. Jeg kommer også etterhvert til å legge ut en uhøytidelig oppskrift på mine pjona votter.

Lykke til :)

21 kommentarer:

 1. Nei no ble eg skuffa! Heklet?? Eg som likte disse vottene så godt at eg sku inn å se kor du hadde funnet oppskriften! Helt nydelig mønster og ikke minst farge! :)MEN eg kan ikke hekle, grøss!

  SvarSlett
 2. Huff, ja ikke bare hekla men pjona, tilogmed!

  Hadde du bodd i nærheten skulle jeg ha lært deg å hekle :) Du burde prøve å lære deg pjoning ved å se på den youtube-videoen jeg lenket til. Den er helt basic, fra opplegg til resten. Det er ganske så enkelt :)

  For å få striper stikker du nåla i bakerste løkke, for å få resten av strukturmønsteret på votten så stikker du nåla ned i fremre maske (den som er nærmest deg når du pjoner). Ja....du skjønner hva jeg mener hvis du følger videoen ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan hekle helt basis, men når jeg prøver noe mer "avansert" så blir det bare rot hehe men kanskje engang blir jeg kjempe inspirert og tørr å prøve meg :) Kjempe flotte var de uansett!

   Slett
 3. Pjoning av votter har jeg gjort tidligere, men det er en stund siden. Det blir hele tiden bortprioritert når nye prosjekter skal i gang ;) Men vottene ble lekre så nå er jeg inspirert igjen :)

  SvarSlett
 4. Kjempefine votter, og veldig morsomt ord! Pjoning! Høres ut som noe jeg kunne ha funnet på selv :-)

  SvarSlett
 5. Veldig fine! Jeg oppdaget at jeg hadde prøvd pjoning ved en feiltagelse, jeg teodde det var hekling.kul farge!

  SvarSlett
 6. Har aldri hørt om pjoning før, gøy med noe nytt. Jeg kan hekle, så kanskje jeg en dag prøver meg. Fine votter i alle fall :)

  SvarSlett
 7. Så fine votter! Spennande med pjoning! Gleder meg til oppskrift, kanskje eg skal prøve meg på pjoninge eg og då:) Ha ein fin kveld!

  SvarSlett
 8. votterne er velidg fine ;) desværre hekler jeg ikke.

  Men prjona(strikke) gør jeg meget af ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha, så å strikke heter prjona på islandsk altså? Stilig! Prjona høres bedre ut enn pjone :)

   Slett
 9. Kjempefine votter, likte fargen veldig godt!
  Pjoning/hekling er ikke noen vanskelig teknikk,
  men har aldri turt meg på votter før....
  Kanskje jeg burde prøve, syns de er så elastiske og gode!

  SvarSlett
 10. Fiine votter og fin farge:-) Har aldri prøvd pjoning selv men mamma har pjona en god del votter - de blir skikkelig faste og gode.

  SvarSlett
 11. Så kul att höra de olika namnen på samma virkning. Och de är fina dina vantar!

  SvarSlett
 12. Så superfine votter! Og tusen takk for linken til bloggen min! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen årsak og vel fortjent :) Fin pjoneguide du har laget :)

   Slett
  2. Takk skal du ha! Jeg jobber nå med et innføringshefte i pjoning, da er det godt med tilbakemeldinger på at bildene og forklaringene mine virker og er forståelige. :)

   Slett
 13. Å, de var utrolig fine! Lenge siden jeg har pjonet noe nå... tror jeg må ha lagd minst 4 par votter med denne teknikken. Egner seg så utrolig godt til votter synes jeg, blir litt tykkere enn vanlig hekling. Men disse var N_Y_D_E_L_I_G!!

  SvarSlett
 14. Nydelig farge, og et veldig elegant mønster :) Selv har jeg pjona én gang før, og da trodde jeg at jeg heklet... Jeg håper på mønster!

  SvarSlett
 15. Så flotte! Likte veldig godt høstvesten under også!! Fin blogg du har.

  SvarSlett