onsdag 7. november 2012

Oppskrift på mine pjona votterGarn: Freestyle fra Dale Garn 50 g = ca. 80 m, eller lignende garn.
Garnmengde: 2 nøster
Heklekrok: nr. 5
Størrelse: Dame

Legg opp 36 lm. Med en kjm fester du dem til en sirkel. Pass på at sirkelen faller rett, og ikke blir snurr på. Ved festepunktet kan du gjerne markere med en maskemarkør. Dette blir startpunktet for vottene/ midt på vottens bakside. Hekle den første omgangen med kjedemasker.

Så pjones følgende mønster:

*1– 3. omgang: pjon i første løkke
4. omgang: pjon i bakre løkke *

Gjenta fra ** til du har pjonet 6 riller, eller til arbeidet måler ca. 12 - 14 cm alt etter hvor lang mansjett du ønsker.

Opplegg for tommel:
Når du er ferdig med mansjetten, pjones resten av votten kun i første løkke (f.l.) Nå skal det legges opp for tommel:

For venstre hånd: fra midtpunktet pjones 3 m. Så legger du opp 8 luftmasker, hopp over 7 m på votten og fest luftmaskene i den 8. masken på votten. Fest med en kjm. NB! Første gangen du hekler over disse tommel-luftmaskene, husk å hekle kjedemasker (altså i begge løkker), for å unngå huller.

For høyre hånd: fra midtpunktet pjones det rundt til det gjenstår 11 masker igjen. Da legges det opp 8 luftmasker, hopp så over 7 m og fest med kjm i den 8. masken. Pjon så de 3 resterende maskene.

Videre:
Når tommelmaskene er festet, pjones det rundt samtidig som det økes 8 m på den neste omgangen. Øk ved å legge opp en ekstra luftmaske.

Pjon rundt til arbeidet måler 22,5 – 24,5 cm (alt etter hvor lang mansjett du velger), start så felling:

*fell 1 m i hver side ut omgangen. Neste omgang pjones uten felling.*
** gjøres totalt 3 ganger.

De neste 3 omgangene felles det 1 m i hver side (uten 1 omgang i mellom). Avslutt så med å pjone 1 m, hopp over 1m, pjon 1 m, hopp over 1 m osv. ut omgangen. Trekk tråden igjennom.

Tommel:
Start på innsiden av tommelen (nærmest midtmerket). Hele tommelen pjones i f.l. Vær nøye med å unngå huller, ta godt ned i masken, eventuelt hent opp fra den pjona votten slik at du får en fin overgang den første omgangen. Pjon rundt til tommelen måler ca. 5 cm. Fell på tilsvarende måte som den avsluttende runden på votten (altså kun 1 maske pjona, hopp over neste osv.). Trekk igjennom tråden til slutt.


  
Forkortelser:
M = maske
Lm= Luftmaske
Kjm. = kjedemaske
f.l. = første løkke (den nærmest deg når du pjoner)
b.l. = bakre løkke (den lengst fra deg når du pjoner)

Jeg pleier å øke ved å legge opp en ekstra luftmaske.
Jeg feller ved å hoppe over 1 maske.Viktig å huske på når du pjoner:

Det er avgjørende at du pjoner passe løst, både for din egen del når du pjoner men også for mykheten til plagget. Blir det for hardt er det ikke gøy å pjone, det blir vanskelig å få opp masker og tommelen kan bli skikkelig sår. Det er også viktig å unngå at votten blir for stram, spesielt rundt tommelen.

Det er også vanskelig å beregne eksakt maskeantall i oppskrifter, fordi man pjoner forskjellig. I tillegg har man naturligvis ulike hender. Det er derimot enkelt å skreddersy en pjona vott etter sin egen hånd, mens man pjoner. Hvis man ser at votten blir for vid/ for stram, for kort/for lang etc. så øk eller minsk maskeantallet.

Prøv å pjone med lik fasthet på begge vottene. Det høres kanskje ut som en selvfølge, men det kan fort skje at vottene får ulik fasthet (og dermed størrelse, selv om maskeantallet er det samme).

Når det gjelder mønster/struktur, har jeg brukt pjoning i bakre ledd som effekt for å få seks striper. Det er lett å eksperimentere  mellom disse to typer for pjoning, kanskje hele votten kan pjones i b.l., eller en kant øverst på votten med b.l. og resten i f.l.


Lykke til!


Dette er en gratis oppskrift fra meg, og må ikke brukes kommersielt. Henvis gjerne til min blogg  www.madebymomoko.blogspot.com  hvis du bruker oppskriften. Lurer du på noe ta gjerne kontakt J Jeg vil også svært gjerne høre hva du synes om oppskriften, hvis du prøver den.

©momoko

13 kommentarer:

 1. Så fine! Kanskje dette må bli min første reise inn i pjoningens verden?

  SvarSlett
 2. Du e så flink :) ska absolutt prøve mæ på denna oppskrifta etterkvært :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Arti hvis du gjør det, da må æ få se :)

   Slett
 3. Nei no må du gi deg me denne pjoningen, blir no rett misunnelig :p

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, har faktisk gitt meg for denne gangen - funnet fram strømpepinnene nå ;)

   Slett
 4. Så fine de var og takk for du deler oppskrift. :))

  SvarSlett
 5. Så flink og snill du er!
  Og takk for gul strikkeinspirasjon Ü

  SvarSlett
 6. Tusen takk for pjonamønster -
  perfekt nå før jul ;O)

  SvarSlett
 7. Hei! Jeg er igang med å pjone votter! Mottakeren ville ikke ha stripene, men jeg lurte inn noen øverst fordet. Vottene blir veldig tette og gode, og tror nok de kommer til å fungere godt. Og flerfarget garn, det ble fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy! Må få se og høre hvordan resultatet blir :) Striper kan være så mangt - får en helt annen effekt med et par tette øverst :)

   Slett
 8. Hej! Jag har gjort ett par i Mor Aase-garn och är mycket nöjd, nu blir det ett par till i flerfärgat garn. Riktigt skön modell! Tack för opskriften :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du har prøvd oppskriften - bra du likte den :) Post gjerne et innlegg om dem på bloggen din så jeg kan se :)

   Slett